Musical-award winnaar Renée van Wegberg speelt ‘De Freule’ in Steengroevetheater Winterswijk.

Deze zomer staat Het Steengroevetheater in het teken van ‘De Freule’. Vandaag werd bekend dat Musical-award winnaar Renée van Wegberg de hoofdrol als rebelse en fanatieke orangist freule Judith van Dorth gaat vertolken.

Regisseur en scriptschrijver Jasper Verheugd kenmerkt de freule van Dorth
(1747-1799) als vurige dame met meerdere gezichten: “Ze was verleidelijk, speels en tegelijkertijd ongelooflijk stoer en onbeschroomd. De freule leefde haar leven met een aaneenschakeling van onvoorstelbare uitspattingen.” Met Renée van Wegberg vond het artistieke team het multitalent dat zowel de overweldigende muziekstukken, verschillende leeftijden als de veelzijdige persoonlijkheid van deze Achterhoekse freule kan overbrengen in de indrukwekkende ambiance van de steengroeve.

Renée van Wegberg
Renée voltooide haar opleiding aan de muziektheateracademie van het Rotterdams Conservatorium en was te zien in o.a. de musicals ‘Annie’, ‘We Will Rock You’ (Duitsland), ‘Joseph and the Amazing Technicolor Dreamcoat’, ‘Urinetown’, Wicked’ en ‘Expeditie Eiland’. In 2018 won zij de prestigieuze Musical-award voor beste vrouwelijke hoofdrol in ‘Liesbeth List, de Musical’. Onlangs mocht ze deze prijs opnieuw in ontvangst nemen voor haar rol in ‘Fun Home’.

Voorbereidingen
Het script en de muziekstukken (Jasper Verheugd en Jan Tekstra) zijn in een vergevorderd stadium. Eind deze maand volgen audities voor de cast, het koor en de orkestleden. Ook backstage zijn de voorbereidingen gestart. Zo werkt het technische team van vrijwilligers – de gouden handjes (red.) – aan de bouw van een imponerend decor en wordt in Winterswijk hard gewerkt aan de indrukwekkende jurk die de freule gaat dragen.