Sinds 2010 organiseert de Stichting Steengroeve Theater bijna ieder jaar tijdens de zomervakantie een groots evenement in de Steengroeve. De producties van het Steengroeve Theater zijn door de prachtige omgeving, waarin deze zich afspelen, uniek te noemen. De ruige wanden van de groeve komen helemaal tot zijn recht door de belichting en projecties tijdens de voorstelling. Er ontstaat een magische sfeer op het enorme podium, ruim 30 meter diep gelegen. Er is een grote diversiteit aan mensen die onderdeel uitmaken van de productie. Het orkest, de acteurs, de zangers, de dansers, de figuranten, de vele vrijwilligers… iedereen wordt bij elkaar gebracht.

Historie Steengroeve

Het prachtige decor van de Steengroeve is lang geleden ontstaan. Zo’n 235 miljoen jaar geleden leefden er sauriërs en zij waren toen misschien wel de hoofdrolspelers in de groeve als een soort van Jurassic Park. Op diverse plaatsen zijn hun fossielen en pootafdrukken gevonden. Er zijn nog veel meer vondsten gedaan zoals weekdieren, krabben en vissen. Ook zijn er veel mineralen gevonden. De meest bekende is wel ‘pyriet, ook wel het ‘Winterswijks goud’ genoemd. En nog altijd wordt er veel gevonden in de groeve.

Dat de Steengroeve uniek is in zijn soort is bekend, maar ook als theater is het nooit hetzelfde. De Steengroeve is het operationele werkterrein van Sibelco. Zij winnen hier al ruim 80 jaar musselkalk. Wij zijn ieder jaar  drie weken te gast. De lege groeve wordt dan omgebouwd tot een spectaculair theater met bijna 3.000 zitplaatsen. Alles moet worden aangevoerd behalve die ene hoofdrolspeler: de groeve!

Gastheer Sibelco

De Steengroeve wordt geëxploiteerd door de firma Sibelco, voorheen Ankerpoort genaamd. Het bedrijf heeft maatschappelijk verantwoord ondernemerschap hoog in het vaandel staan. We krijgen alle medewerking tijdens de voorbereidingen naar de voorstelling. Natuurlijk ook in goede samenspraak met Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten, Oehoewerkgroep Nederland, het bedrijfsleven en talrijke enthousiaste vrijwilligers. Met respect voor de natuur en in goede samenwerking zorgen we er samen voor dat iedere productie een succes wordt. De steengroeve brengt mens, cultuur en natuur bij elkaar.

Voorgaande voorstellingen
2019: Die Zauberflöte opnieuw in de Steengroeve!
2022: De Freule
2010-2019: Steengroevetheater compilatie
2023: Romeo+Julia
2017: CINEMA | Hooray for Hollywood!
2016: MZN8D
2015: Symfonia II
2014: The wall
2013: Symfonia, Steengroeve in Concert
2011: Oersprong
2010: Jesus Christ Superstar