AUDITIES De Freule 26/27 september 2020

MEEDOEN 

Ben jij een acteur/actrice of danser met ervaring of begin je net met acteren en wil jij deze zomer meespelen in het Steengroevetheater? Meld je dan aan als acteur voor een bijrol of als acteur voor het ensemble (figurant). Wij organiseren op 26 & 27 september een (extra) auditie ronde.

Lees hieronder welke bijrollen er zoal te verdelen zijn. Scrol dan helemaal naar onder voor meer informatie.
Wil je meedoen? Stuur dan voor 23  september een email naar productie@steengroevetheater.nl om je aan te melden.

RENEE VAN WEGBERG EN MARTIN VAN DER STARRE

De rol van `De Freule’ zal worden gespeeld door Renée van Wegberg. Renée voltooide haar opleiding aan de muziektheateracademie van het Rotterdams Conservatorium en was te zien in vele musicals. In 2018 won zij de prestigieuze Musical Award voor beste vrouwelijke hoofdrol in ‘Liesbeth List, de Musical’. Onlangs mocht ze deze prijs opnieuw in ontvangst nemen voor haar rol in ‘Fun Home’.

De rol van Engelbert Croockeus wordt gespeeld door Martin van der Starre. Rockzanger Martin van der Starre was in 2006 in alle grote theaters te zien in de rol van Judas in de musical Jesus Christ Superstar, waarvoor hij een Nominatie ontving voor de John Kraaijkamp Musical Award In de categorie ‘Beste Mannelijke Hoofdrol in een Grote Productie’. Vervolgens vertolkte hij de hoofdrol in Route 66  en We Will Rock You (Nederland en België).   Met het Orkest van de Koninklijke Luchtmacht trad  Martin als leadzanger op bij de tournees Rock Opera in Concert en Going Dutch.

Bijrollen voor De Freule

Voor de Muziektheaterproductie ‘De Freule’ van het Steengroeve Theater zijn we op zoek naar acteurs/actrices voor de volgende grote bijrollen:

JAKOBA SCHIMMELPENNICK

Zij is de moeder van Judith van Dorth, ofwel de Freule. Zij was een hardvochtige vrouw die haar kinderen met harde hand opvoedde. Zij en haar dochter hadden vaak ruzie. Het liep zelfs zo hoog op dat Jakoba de kamerdeur van Judith met een bijl te lijf is gegaan om Judith uit haar kamer te krijgen. Voor deze rol zoeken we een vrouw van tussen de 40 en 65 jaar met acteer- en toneelervaring vanuit het amateurcircuit. Zangervaring is welkom, niet vereist.

JAN VAN DORTH

Hij is de vader van Judith van Dorth. Hij komt uit een adellijke familie en had veel privileges. Hij had een betere verhouding met Judith dan zijn vrouw, al deed hij niets aan de opvoeding van zijn kinderen. Ook hij was een grofgebekte man, vooral naar schuldeisers. En zeker toen het lot van de adel in het gedrang kwam. Voor deze rol zoeken we een man van tussen de 40 en 65 jaar met acteer- en toneelervaring vanuit het amateurcircuit. Zangervaring is welkom, niet vereist.

GERRIT VAN DORTH

Hij is de jongere broer van Judith van Dorth. Hij is nogal een bruut en ruwe jongeman. Samen met zijn zus koopt hij met het geld van een erfenis het Landhuis Harreveld bij Lichtenvoorde. Daar leven ze lang samen. Ze hadden vaak ruzie, waren grof naar personeel en schuldeisers. Maar er gingen ook geruchten dat ze met elkaar het bed deelde. Voor deze rol zoeken we een jongeman van tussen de 20 en 40 jaar met acteer- en toneelervaring vanuit het amateurcircuit. Zangervaring is welkom, niet vereist.

ANDERE BIJROLLEN MET TEKST

 • LUITENANT: Leider van het Franse Garnizoen
 • HILDE: Kamermeisje van de Freule
 • MONSIEUR REINARS: Geestelijke en huisvriend van de Van Dorths.
 • FREDERIK: Bediende en koetsier bij Huize van Dorth
 • BEREND: Bediende Huize van Dorth
 • MAGISTRAAT van ZUTPHEN:  Willigt het verzoek van de ouders van Judith in om haar te laten  opsluiten
 • NOTABELE 1
 • NOTABELE 2
 • TOBIAS DE DEURWAARDER: Komt met schuldeiser bij Judith en haar broer Gerrit.
 • CURATOR & ASSISTENT CURATOR: Zij betrappen de Freule op het ontvreemden van de in beslag genomen inboedel.
 • DOCTOR BERNS: Vriend van de Freule
 • AAGJE:  Tweede Dienstmeisje van de Freule
 • CLAAS LOUW: Regelt de Poortbewijzen
 • AUGUST ROBBERT VAN HEECKEREN VAN SUIDERAS: Leider van de Orangisten
 • FRANCOIS ERMERIS:  Leider van de Republikeinen

FIGURANTEN

In deze filmische voorstelling zijn er ook veel tekstloze rollen, maar waarin wel goed geacteerd moet worden. Daast zijn we op zoek naar mensen die goed paard kunnen rijden, slagwerk spelen (Drumband), schieten of kunnen stagefighten.

Deze rollen zijn:

 • SOLDATEN
 • ORANGISTEN
 • REPUBLIKEINEN
 • NONNEN
 • OMSTANDERS
 • CAFÉ VOLK

KINDEREN

Naast een groot aantal volwassen acteurs zijn we tevens op zoek naar kinderen die het leuk vinden om mee te spelen in De Freule. Kinderen vanaf 8 jaar zijn van harte welkom om mee te spelen in het ensemble. Daarnaast zijn er nog twee rollen te verdelen voor twee jongere meiden:

 • JUDITH VAN DORTH (de freule) van + 8 jaar
 • JUDITH VAN DORTH (de freule) van + 14 jaar

DANSENSEMBLE

Heb jij je nog niet kunnen vinden in bovengenoemde rollen maar kan jij goed dansen? Ook dan kan jij meedoen! We zijn op zoek naar twintig goede dansers die veel verschillende dansstijlen beheersen. Hoewel de dans in de voorstelling een mix gaat worden van verschillende stijlen springen vooral Jazz Dance (Graham/Fosse) en Moderde Dans eruit.

We zijn op zoek naar 16 tot 20 zeer goeie dansers. Zij moeten veel stijlen beheerse, maar dan vooral Jazz Dance (Graham/Fosse) en Moderne Dans. Ook een goed gevoel voor acteren hebben.

Alle dansen worden ingestudeerd onder leiding van choreograaf Kimberley Arends.

REPETITIES

De repetities voor alle acteurs worden veelal in avonden en weekenden in juni 2021 gehouden. Dansers stellen samen met Kimberley een repetitieschema op. In beide gevallen ontvang je later meer informatie over het repetitieschema.

Ben je na het lezen van alle informatie enthousiast geworden en wil je graag meedoen? Of weet je het nog niet zeker maar wil je wel een keer kennis komen maken? Stuur dan in beide gevallen een email naar productie@steengroevetheater.nl om ons op de hoogte te brengen!

Heel graag tot ziens in het Steengroevetheater.

Namens het artistieke team,
Jasper Verheugd, regisseur
Jan Tekstra, muzikaal leider en componist
Ellen Wisse, productieleider