Steengroevetheater eert 50 jaar Normaal DEURDONDEREN – ‘n Onwies Normaal Spektakel

Na de zeer succesvol afgesloten voorstellingsreeks Romeo + Julia in het Steengroevetheater, maakt het bestuur van het ruigste openluchttheater de nieuwe titel voor de zomer van 2024 bekend: DEURDONDEREN – ’n Onwies Normaal Spektakel. De muziektheatervoorstelling vindt plaats op 6,7,9 en 10 augustus 2024. Hiermee brengt het Steengroevetheater een ode aan de Achterhoek, maar bovenal aan de band Normaal, die vijftig jaar geleden, in 1974, werd opgericht.
Het script, dat momenteel geschreven wordt, zal niet verhalen over het ontstaan en de lotgevallen van de band, maar plaatst de muziek van Normaal in de hoofdrol. Een beperkt aantal kaarten is nu al tegen een ‘vrögge vöggel’ prijs te verkrijgen via www.theaterdestorm.nl

Kearls & deerns
In 1975 gaf Normaal zijn eerste optreden in Lochem, maar in 1974 kreeg de band al vorm en ontstonden de eerste nummers. Alle reden om in 2024 een ode brengen aan alles wat Normaal voor de Achterhoek betekent. Het idee voor de voorstelling ontstond in de artiestenfoyer van Theater De Storm in gesprek met Peter Groot Kormelink, Achterhoeker en muzikant (Splitsing & Jazzpolitie) van huis uit, nu creatief theaterproducent. Groot Kormelink: “We kwamen aan de praat over de fanfare- en harmoniecultuur in de Achterhoek, de Zwarte Cross, kearls & deerns, en de muziek van Normaal. Plaats deze elementen in het ruigste openluchttheater van Nederland, en het kan niet anders dan dat er iets gaafs ontstaat”.

“Of de leden van Normaal dit een leuk idee vinden? We hebben ze allemaal, ook de partner van Jan Manschot, benaderd en kregen al fijne reacties terug. We hopen van harte dat ze allen bij de première aanwezig kunnen zijn. Ze zijn onze eregast.”, aldus Rutger de Vries, voorzitter van het Steengroevetheater.

Ouverture voor Orkest en Crossmotoren
TV- en theaterregisseur en schrijver Bavo Galama tekent voor het script, Steengroeve veteraan Gerben Kruisselbrink is deze editie de muzikaal leider. Galama: “de tijdgeest waarin de muziek van Normaal geschreven is, maar ook de muzikaliteit van de band zijn een enorme inspiratie. De liedjes barsten van de goede verhalen.” De invulling van het overige creatieve team en de cast wordt nader bepaald aan de hand van het script dat nu geschreven wordt. Een rockband, live orkest en groot regionaal projectkoor gaan onderdeel uitmaken van het spektakel. “De voertaal? Vermoedelijk deels Nederlands, deels dialect, natuurlijk met hulp van een streektaalexpert. Ik verheug me nu al op een ouverture voor orkest en zes crossmotoren.” Zo fantaseren Galama en Kruisselbrink.


‘Vrögge Vöggel’ kaarten nu in verkoop
Ondanks het feit dat verhaal en cast nog vorm moeten krijgen, geeft het theater nu al een beperkt aantal kaarten per voorstellingsavond vrij tegen de huidige ticketprijzen. Dit, om de grootste fans al de kans te geven verzekerd te zijn van een plaats op de tribune. Kaarten zijn te koop vanaf € 45,- via www.theaterdestorm.nl. Er is slechts een beperkt aantal kaarten tegen deze prijs beschikbaar.

Foto gemaakt door: Hugo Jaartsveld