In 2025 neemt het Steengroeve Theater een jaar pauze; er zal dan geen grootschalige theaterproductie te zien zijn in de steengroeve in het Winterswijkse Ratum. Ze neemt een jaar de tijd om te onderzoeken hoe het Steengroevetheater financieel robuust de toekomst in kan. Bestuursvoorzitter Rutger de Vries: “Ondanks de voortdurende veranderende stijging in kosten en de grote uitdaging die dat veroorzaakt op een evenement als deze, is onze liquiditeitspositie positief. Dat is te danken aan onze veerkracht, noaberschap, de inzet van alle vrijwilligers en de gunsten van onze sponsoren. Daarbij hebben we voortdurend de focus op onze kostenbeheersing. De financiering is echter te afhankelijk van slechts een paar factoren: kaartverkoop, horeca-omzet en sponsoring. Dat is kwetsbaar. Daarom neemt het Steengroeve Theater een jaar pauze en zal er in de zomer van 2025 geen groeveproductie te zien zijn. Dit biedt de organisatie ruimte om de duurzame financiering van het Steengroevetheater onder de loep te nemen en te onderzoeken welke kansen er zijn.” Stichting Steengroeve Theater brengt in 2026 naar alle verwachting weer een productie in de groeve, de titel is nog niet bekend.

Stijgende kosten
Al enkele jaren heeft het Steengroeve Theater te maken met stijgende kosten. Deze hebben vooral betrekking op tribunebouw, technische productie en de steeds strenger wordende veiligheidseisen. Het Steengroevetheater werkt vooral met vrijwilligers; zowel het overgrote deel van de cast, crew, begeleiding, bestuur, musici, zangers en dansers, werkt onbetaald mee aan de spektakelproducties die elke zomer in het ruigste openluchttheater van Nederland plaats vinden. De opbrengsten haalt de Stichting louter uit sponsoring, horeca omzet en kaartverkoop. Uitverkochte avonden en gunstige weersomstandigheden zijn dus cruciaal. Dit maakt de financieringsmix kwetsbaar.

Ruim 8.000 kaarten verkocht voor Deurdonderen
Voor Deurdonderen, aankomende zomer, is de begroting rond. Voor de productie, die de liedjes van het jubilerende Normaal als uitgangspunt neemt, is al 75 % van de kaarten verkocht (bijna 8.500 kaarten). Voor de vrijdag en zaterdag zijn op dit moment geen kaarten meer beschikbaar. Deurdonderen, ’n Onwies Normaal Spektakel is te zien op 6,7,9 en 10 augustus in het Steengroevetheater te Winterswijk, kaarten voor de voorstelling en het diner in het pop-up restaurant zijn te verkrijgen via www.theaterdestorm.nl.